Resultaatgerichte websites en printmedia ontwikkelen

Het verschil tussen landingspagina's en verkooppagina's: een handleiding voor verbeterde conversies

Laatste update: 19 februari 2024
Geschatte leestijd: 3 minuten


In de wereld van digitale marketing is het begrijpen van de nuances tussen verschillende soorten webpagina's cruciaal voor het maximaliseren van conversies en het stimuleren van zakelijke groei. Onder de meest gebruikte pagina's bevinden zich landingspagina's en verkooppagina's, elk met verschillende doelen in de klantreis. In dit artikel onderzoek ik de belangrijkste verschillen tussen landingspagina's en verkooppagina's, hun unieke functies, en hoe bedrijven ze effectief kunnen inzetten om optimale resultaten te behalen.

Begrip van landingspagina's:

Landingspagina's zijn op zichzelf staande webpagina's, ontworpen met een specifiek doel in gedachten, meestal gericht op het vastleggen van leads of het sturen van bezoekers naar een bepaalde actie. In tegenstelling tot traditionele webpagina's zijn landingspagina's gestroomlijnd en vrij van afleidingen, met de focus uitsluitend op het overbrengen van een beknopte boodschap en het stimuleren van conversies. Ze worden vaak gebruikt in combinatie met marketingcampagnes, zoals pay-per-click (PPC) advertenties, e-mailmarketing, of sociale media promoties, om een op maat gemaakte ervaring voor bezoekers te bieden en de effectiviteit van de campagne te maximaliseren.

Belangrijkste kenmerken van landingspagina's:

 1. Duidelijke Call-to-Action (CTA): Landingspagina's bevatten prominent één overtuigende call-to-action die bezoekers aanspoort tot de gewenste actie, of het nu gaat om inschrijven voor een nieuwsbrief, het downloaden van een bron, of het aanvragen van een demo.
 2. Minimalistisch ontwerp: Landingspagina's zijn ontworpen om schoon, opgeruimd, en visueel aantrekkelijk te zijn, met minimale afleidingen die de aandacht van het hoofddoel zouden kunnen afleiden.
 3. Lead capture formulieren: Veel landingspagina's bevatten lead capture formulieren om waardevolle contactinformatie van bezoekers te verzamelen, waardoor bedrijven effectief leads kunnen opvolgen en koesteren.
 4. A/B testen: Landingspagina's worden vaak onderworpen aan A/B testen om elementen zoals kopie van de kop, kleur van de CTA-knop, en lengte van het formulier te optimaliseren, waardoor bedrijven hun berichtgeving kunnen verfijnen en conversiepercentages in de loop van de tijd kunnen verbeteren.

Lees hier meer over de beste manieren voor het optimaliseren van landingspagina's voor SEO

Begrip van verkooppagina's:

Verkooppagina's zijn daarentegen specifiek ontworpen om directe verkoop van een product of dienst te stimuleren. In tegenstelling tot landingspagina's, die gericht zijn op het genereren van leads en initiële betrokkenheid, zijn verkooppagina's bedoeld om bezoekers te overtuigen om onmiddellijk een aankoop te doen. Ze bieden uitgebreide informatie over het product of de dienst, benadrukken de functies en voordelen, en behandelen mogelijke bezwaren om het koopbesluit te vergemakkelijken.

Belangrijkste kenmerken van verkooppagina's:

 1. Overtuigende Productbeschrijvingen: Verkooppagina's bevatten gedetailleerde, overtuigende beschrijvingen van het product of de dienst, waarbij de unieke verkooppunten en de waardepropositie worden benadrukt om bezoekers te verleiden tot een aankoop.
 2. Sociaal Bewijs: Getuigenissen, beoordelingen, en casestudies worden vaak opgenomen in verkooppagina's om vertrouwen en geloofwaardigheid op te bouwen bij potentiële klanten, twijfels of aarzelingen weg te nemen die ze mogelijk hebben.
 3. Overtuigende Copywriting: Verkooppagina's maken gebruik van overtuigende copywriting technieken om een gevoel van urgentie te creëren, bezwaren te overwinnen, en bezoekers te dwingen tot actie zonder vertraging.
 4. Visuele Elementen: Hoogwaardige afbeeldingen, video's, en interactieve elementen worden vaak gebruikt op verkooppagina's om het product of de dienst in actie te laten zien en een meer boeiende gebruikerservaring te bieden.

Belangrijkste verschillen tussen landingspagina's en verkooppagina's:

 1. Doel:
  • Landingspagina's richten zich op het vastleggen van leads of het sturen van bezoekers naar een specifieke actie, zoals inschrijven of downloaden.
  • Verkooppagina's zijn gericht op het stimuleren van onmiddellijke verkoop van een product of dienst, met als primaire doel bezoekers om te zetten in klanten.
 2. Inhoud:
  • Landingspagina's bevatten doorgaans beknopte, voordeelgerichte inhoud die de waardepropositie benadrukt en verdere betrokkenheid aanmoedigt.
  • Verkooppagina's bevatten uitgebreidere informatie over het product of de dienst, behandelen mogelijke bezwaren en bieden alles wat nodig is om een aankoopbeslissing te nemen.
 3. Ontwerp:
  • Landingspagina's hebben een minimalistisch ontwerp met een duidelijke focus op de primaire call-to-action, ontworpen om afleidingen te minimaliseren en conversies te maximaliseren.
  • Verkooppagina's kunnen een visueel rijker ontwerp hebben, met multimediale elementen en interactieve functies om het product of de dienst gedetailleerder te tonen.
 4. Positie in de conversietrechter:
  • Landingspagina's bevinden zich vaak aan het begin van de conversietrechter, dienen als instappunten voor potentiële klanten en initiëren het betrokkenheidsproces.
  • Verkooppagina's worden meestal verder in de conversietrechter geplaatst, gericht op bezoekers die al op de hoogte zijn van het product of de dienst en dichter bij het nemen van een aankoopbeslissing zijn.

Conclusie:

Samengevat, hoewel zowel landingspagina's als verkooppagina's integrale onderdelen zijn van een succesvolle digitale marketingstrategie, vervullen ze verschillende doeleinden en richten ze zich op verschillende stadia van de klantreis. Landingspagina's excelleren in het vastleggen van leads en het initiëren van betrokkenheid, terwijl verkooppagina's geoptimaliseerd zijn voor het stimuleren van directe verkopen en het faciliteren van conversies. Door de verschillen tussen deze twee soorten pagina's te begrijpen en ze strategisch in te zetten, kunnen bedrijven bezoekers effectief door de conversietrechter leiden en hun online omzetpotentieel maximaliseren.


Wat kan ik voor je doen?

Website laten maken

Van online visitekaartje tot resultaatgerichte website op maat
jeroenwebsitemarketing diverse websites
website laten maken >>

Online marketing

In samenwerking met externe
SEO/SEA partners:
 • Zoektermen, content en sitestructuur
 • De website meetbaar maken
 • Online advertentie campagnes
 • Rapportages: wat is de investering en hoeveel omzet levert het op?
Investeren in je website >>

Design laten maken

Ontwerpen van huisstijl, brochures, banieren, verpakkingen
health of nature eerste producten
design laten maken >>
menu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram