‘Wat kost een website bij jou en wanneer is ie klaar?’ Deze vraag krijg ik regelmatig te horen. Op zich een hele goede vraag natuurlijk, maar het antwoord is vaak niet zo simpel als dat het lijkt. In dit artikel zal ik je uitleggen waarom en je een globale prijsindicatie geven.
Simpel gezegd: wat heb je liever? Een website laten bouwen voor 500 euro waar mogelijke klanten geen actie op ondernemen of een website van 2000 euro waar mogelijke klanten wel actie op ondernemen? In het eerste geval kost het je 500 euro en levert het je niks op (verlies), in het tweede geval betaal je meer maar levert het je nieuwe contactmomenten, offerte-aanvragen en opdrachten op van mogelijke klanten (investering terugverdiend).
Een basis website bestaat in het algemeen uit een homepage, een over-ons-pagina, een aantal diensten- of informatiepagina’s en een contactpagina met contactgegevens en een contactformulier. In mijn optiek kun je pas alle belangrijke onderdelen van een website goed uitvoeren vanaf een prijs van gemiddeld 1500 euro.
Natuurlijk zijn er ook bedrijven die websites aanbieden vanaf 199 tot 500 euro. Je snapt wel dat deze bedrijven voor die prijs geen tijd kunnen nemen voor een design die aansluit bij jouw onderneming en vaak een statisch template gebruiken waarin geen wijzigingen gedaan kunnen worden. Of deze websites ook goed worden weergegeven op mobiel en tablet is maar de vraag. Zo’n website levert je niks op en is snel verouderd.
Voor de meeste startende ondernemers is een goede basis website voldoende om zich op internet te presenteren. Zie het als een soort online visitekaartje. Afhankelijk van extra modules die kunnen worden toegevoegd aan de website (zoals een fotogalerij, blogmodule, referentiemodule, nieuwsbriefmodule, offerte-aanvraagmodule, quiz, poll, boekingsmodule, etc, etc) zal de gemiddelde prijs liggen tussen de 1500 en 2500 euro.
Ondernemers die een website nodig hebben waarbij conversie een belangrijk doel is en dus een goede internet marketing strategie nodig hebben zitten gauw in een prijsklasse van 2500 tot 5000 euro en hoger.
Grote bedrijven besteden soms wel meer dan 100.000 euro aan het laten bouwen van hun website.
Eén van de belangrijkste voorwaarden is dat de website responsive moet zijn. Responsive houdt in dat de website zich automatisch aanpast naar de schermgrootte van het apparaat waarop de website bekeken wordt. Zoals je weet heeft het beeldscherm van een computer of laptop een liggend formaat (landscape) en wordt de website op een smartphone vaak in staand formaat (portrait) bekeken. Dit betekent dat de layout van de website compleet verandert.
Je begrijpt dat wanneer de website zich niet automatisch aanpast, de website niet volledig in de breedte getoond wordt op mobiel. Dit maakt het voor de gebruiker erg lastig om te navigeren en om formulieren in te vullen. Bovendien worden de teksten zeer klein weergegeven. Veel bezoekers zullen dan ook snel de pagina weer verlaten, laat staan dat ze een formulier invullen. Dit gaat ten koste van de conversie en je loopt steeds meer omzet mis.
Bovendien geeft Google strafpunten aan websites die niet mobielvriendelijk zijn. Deze websites zullen dus lager ranken in de zoekresultaten dan websites die dat wel zijn.
Een tweede belangrijke voorwaarde is dat de website een versleutelde verbinding heeft (https://). Vraag daarom een SSL certificaat bij jouw webhostingprovider aan. Een SSL certificaat is een bestand dat zorgt voor een versleuteling van gegevens tussen de server (van jouw website) en een internet browser (zoals Chrome of Internet Explorer). Op die manier kunnen met name login- en betalingsgegevens zoals wachtwoorden, creditcardnummers en persoonsgegevens veilig gebruikt worden, zonder dat deze door anderen worden onderschept.
Ook hier geldt weer: heeft jouw website geen versleutelde verbinding, dan geeft Google strafpunten en zal je website lager ranken.
Een andere belangrijke voorwaarde is dat de website snel inlaadt. Wanneer bezoekers lang moeten wachten voordat de pagina is ingeladen, zullen ze gauw de pagina verlaten en verder gaan. Ook dit is een rankingfactor voor Google.
Hoe zorg je ervoor dat de website snel genoeg inlaadt:
Nog een belangrijke voorwaarde is het gebruik van duidelijke Call-to-Actions (CTA’s) op de website. Je wilt bezoekers aansporen tot het ondernemen van actie op jouw website. Je wilt bijvoorbeeld dat ze zich aanmelden voor de nieuwsbrief, een offerte-aanvraag doen, een video bekijken, een product aanschaffen, zich registreren, een contactformulier invullen etc.
Vaak zie je duidelijke blokken op de website met een afwijkend gekleurde button die zo opvalt dat de bezoeker aangespoord wordt om hierop te drukken. Per pagina is er vaak 1 zo’n button zodat de bezoeker gauw door heeft wat er van hem verlangd wordt. Elke pagina heeft vaak zijn eigen doel en zijn eigen CTA.
Wanneer een bezoeker één van deze taken uitvoert, noemen we dat conversie. Meer conversie kan leiden tot meer omzet voor je onderneming. Op deze manier verdien je de investering in de website terug. Deze conversie kan worden gemeten in Google Analytics en met tools als Hotjar. Op deze manier kun je je website steeds verder verbeteren, zodat deze steeds meer omzet gaat opleveren.
Verder is het belangrijk dat de website gemaakt is vanuit het oogpunt van jouw doelgroep en niet vanuit jouw onderneming. Verdiep je in de pijnpunten van je doelgroep. Je hebt ongeveer 5 seconden om jouw doelgroep tijdens hun eerste bezoek aan jouw website te overtuigen dat ze op jouw website vinden wat ze zoeken. Dit doe je door kwalitatief goede content op je website te plaatsen. Deel kennis, laat jouw expertise zien. Geef mogelijke problemen aan waar je bezoeker last van zou kunnen hebben en laat jouw oplossingen zien.
Als laatste is goed onderhoud van de website erg belangrijk. Vooral WordPress websites krijgen regelmatig te maken met updates. Wanneer deze updates niet gedaan worden, bestaat er kans op veiligheidslekken en zal Google de website kunnen gaan beschouwen als ‘niet-veilig’. Hierdoor kan in het ergste geval de site op de blacklist komen te staan en wordt de site praktisch onvindbaar in de zoekresultaten. Lees hier meer over WordPress website onderhoud.
Zoals je al hebt kunnen lezen, een goede website is een investering die zichzelf terugverdient en op langere termijn meer klanten en omzet oplevert. Echter, om deze website zo goed mogelijk te kunnen bouwen voor JOUW onderneming moet er minimaal dit gebeuren:
Mocht je nog verder willen gaan dan kun je
Enzovoort, enzovoort.
Eigenlijk komt het erop neer dat je, wil je het echt goed doen, steeds bezig blijft om je website te optimaliseren en aan te vullen. Wanneer je dat goed doet trek je meer klanten aan via de website en ga je dus meer omzet draaien. Hierdoor kun je weer meer investeren in de website en zo kun je steeds opschalen. Een website is dus eigenlijk nooit echt klaar.
Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, zijn er een aantal contactmomenten nodig tussen jou en de website ontwikkelaar. Verder wordt van jou verwacht dat je zelf zoveel mogelijk input geeft. Jij weet als geen ander hoe je het beste jouw doelgroep moet benaderen, welke content nodig is. Als je dat op tijd kunt aanleveren, kan de website ontwikkelaar verder en kan de site redelijk snel online gaan.
Bekijk mijn portfolio websites pagina voor een aantal goede praktijkvoorbeelden.
Wil jij een website laten maken? Bekijk hier wat ik voor jou kan betekenen.
Hoe anderen de samenwerking met mij hebben ervaren lees je op mijn referentiepagina.