Logo JeroenWebsitemarketing
Resultaatgerichte websites en printmedia ontwikkelen

WordPress onderhoud, nodig of niet?

Home » Blog » WordPress onderhoud, nodig of niet?

Laatste update: 22 mei 2021

Bam! Eindelijk is je website in de lucht! Je hebt je goed laten adviseren door je webbouwer en je hebt de nodige investeringen gedaan om jouw website goed en snel te laten werken. De site ziet er strak en overzichtelijk uit en je kunt niet wachten om het aan anderen te laten zien. In de offerte van de webbouwer had je al WordPress onderhoud zien staan, maar je dacht dat je dat geld beter kon besparen, de site is al duur genoeg en hij werkt nu toch goed?

Waarom WordPress onderhoud zo belangrijk is

Een WordPress website is opgebouwd uit allemaal verschillende onderdelen. Elk onderdeel is nodig om de website eruit te laten zien en te laten functioneren zoals bij oplevering van de website. Elk onderdeel heeft zijn eigen onderhoud nodig.

Hoe is een WordPress website opgebouwd?

  • De WordPress kern. Dit is de basis van de WordPress website.
  • Om de site goed te kunnen vormgeven en extra functionaliteit te kunnen geven, wordt er daarnaast vaak een WordPress thema geïnstalleerd. Ik werkte voorheen voornamelijk met het Divi-thema. Tegenwoordig bouw ik in Oxygen (zoals deze website). Het voordeel hiervan is dat de website sneller inlaadt en in de meeste gevallen minder plugins nodig heeft.
  • Naast alle functies die het WordPress thema biedt, zijn er vaak nog extra functies nodig op het gebied van bijvoorbeeld SEO en snelheidsoptimalisatie. Hiervoor zijn plugins nodig. Een goed voorbeeld van een plugin is de Yoast SEO plugin.
  • De database van de website. Hier worden alle teksten, afbeeldingen en alle andere data opgeslagen die nodig zijn om de website goed te laten werken.

Alle WordPress onderdelen moeten steeds weer geupdate worden

WordPress komt gemiddeld elke 2 maanden met een update. Soms is dit een grote update met nieuwe functies, maar meestal betreft dit een update om kleine foutjes of kleine gaatjes in de beveiliging te herstellen. Dit geldt ook voor alle thema’s en plugins die zelf ook hun eigen updates uitbrengen.

Om de site zo veilig mogelijk te houden en om te zorgen dat de thema’s en plugins na elke WordPress update goed blijven werken, is het dus belangrijk om alle onderdelen te blijven opdaten.

Een veilige site is belangrijk voor ranking in Google

Wanneer de onderdelen niet regelmatig geupdate worden, bestaat er de kans dat er belangrijke beveiligingsupdates gemist worden. Hierdoor wordt de kans om gehackt te worden groter en kan de site door Google worden beschouwd als een niet veilige site. Google geeft dan de melding dat de site niet vertrouwd is en past de ranking van de website aan of zet de site op de blacklist. Met als gevolg dat de website praktisch onvindbaar wordt, minder bezoekers krijgt en dat kan leiden tot minder omzet.

Zelf het WordPress onderhoud doen?

Dat kan. Maar daar is wel de juiste kennis voor nodig. Het is belangrijk dat alle onderdelen met elkaar blijven werken, ook na elke update. Het kan zijn dat de thema’s of plugins niet meer werken na een nieuwe update van WordPress. Daarom is het belangrijk om voor elke update een complete backup te maken van de WordPress website, inclusief de thema’s, plugins en database. Daarna kunnen de updates gedaan worden. Dan moet gecontroleerd worden of de website nog goed werkt. Mocht dat niet het geval zijn, dan moet de backup teruggezet worden en moet er worden gekeken wat het probleem veroorzaakt.

Het is verstandig om na de aankondiging van een nieuwe WordPress update eerst 2 weken te wachten voordat je alle updates doet. Mochten er kinderziektes in de nieuwe WordPress update zitten, dan lees je dat vaak wel op internet. Bovendien zijn in de tussentijd de thema’s en plugins ook weer verder ontwikkeld en komen ze zelf ook weer met een passende update.

Vind je WordPress onderhoud lastig? Of heb je er zelf geen tijd voor? Voor de klanten waar ik een website voor heb gebouwd bied ik maandelijks onderhoud aan hun website. Voor een vast bedrag per maand zorg ik ervoor dat alles keurig gedaan wordt. Bovendien krijg je dan elke maand van mij een onderhoudsreport zodat je precies weet hoe jouw WordPress website ervoor staat.


Wat kan ik voor je doen?

Website laten maken

Van online visitekaartje tot resultaatgerichte website op maat
website laten maken >>

Online marketing

In samenwerking met externe
SEO/SEA partners:
  • Zoektermen, content en sitestructuur
  • De website meetbaar maken
  • Online advertentie campagnes
  • Rapportages: wat is de investering en hoeveel omzet levert het op?
Investeren in je website >>

Design laten maken

Ontwerpen van huisstijl, brochures, banieren, verpakkingen
design laten maken >>
JeroenWebsitemarketing.nl helpt ondernemers aan meer klanten door ontwikkeling van website, marketing en huisstijl
Vrijblijvend bellen
Karst de Jongweg 40 • 8442 GP  Heerenveen Friesland
menu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram