Bam! Eindelijk is je website in de lucht! Je hebt je goed laten adviseren door je webbouwer en je hebt de nodige investeringen gedaan om jouw website goed en snel te laten werken. De site ziet er strak en overzichtelijk uit en je kunt niet wachten om het aan anderen te laten zien. In de offerte van de webbouwer had je al WordPress onderhoud zien staan, maar je dacht dat je dat geld beter kon besparen, de site is al duur genoeg en hij werkt nu toch goed?
Waarom WordPress onderhoud zo belangrijk is: voorkom bedrijfsimagoschade
Een WordPress website is opgebouwd uit allemaal verschillende onderdelen. Elk onderdeel is nodig om de website eruit te laten zien en te laten functioneren zoals bij oplevering van de website. Elk onderdeel heeft zijn eigen onderhoud nodig.
Wanneer dit niet goed onderling blijft afgestemd, kan het zijn dat de website opeens erg traag gaat laden, er niet meer goed uitziet en niet meer goed werkt.
Een slecht functionerende website kan een bedrijf op verschillende manieren schaden:
- Verlies van klanten: Als een website niet goed werkt, kan dit leiden tot frustratie bij bezoekers en hen ervan weerhouden om de website te gebruiken of terug te keren. Dit resulteert in een verlies van potentiële klanten en omzet.
- Slechte reputatie: Een niet goed functionerende website geeft een negatieve indruk van het bedrijf. Het kan de geloofwaardigheid van het bedrijf aantasten en potentiële klanten ervan weerhouden om zaken met hen te doen.
- Verminderde online zichtbaarheid: Zoekmachines zoals Google geven de voorkeur aan websites die goed functioneren en een positieve gebruikerservaring bieden. Een slecht werkende website kan de rangschikking in zoekresultaten negatief beïnvloeden, waardoor de online zichtbaarheid van het bedrijf afneemt.
- Verlies van vertrouwen: Een website die regelmatig technische problemen heeft, kan het vertrouwen van bestaande klanten schaden. Ze kunnen zich afvragen of het bedrijf wel betrouwbaar is en elders hun producten of diensten zoeken.
Kortom, een slecht werkende website kan leiden tot aanzienlijke schade aan de reputatie, klantenverlies en omzetdaling voor een bedrijf. Het is daarom van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat de website te allen tijde goed functioneert en een positieve gebruikerservaring biedt.
Hoe is een WordPress website opgebouwd?
- De WordPress kern. Dit is de basis van de WordPress website.
- Om de site goed te kunnen vormgeven en extra functionaliteit te kunnen geven, wordt er daarnaast vaak een WordPress thema geïnstalleerd. Ik werkte voorheen voornamelijk met het Divi-thema. Tegenwoordig bouw ik in Oxygen (zoals deze website). Het voordeel hiervan is dat de website sneller inlaadt en in de meeste gevallen minder plugins nodig heeft.
- Naast alle functies die het WordPress thema biedt, zijn er vaak nog extra functies nodig op het gebied van bijvoorbeeld SEO en snelheidsoptimalisatie. Hiervoor zijn plugins nodig. Een goed voorbeeld van een plugin is de Yoast SEO plugin.
- De database van de website. Hier worden alle teksten, afbeeldingen en alle andere data opgeslagen die nodig zijn om de website goed te laten werken.
Alle WordPress onderdelen moeten steeds weer geupdate worden
WordPress komt gemiddeld elke 2 maanden met een update. Soms is dit een grote update met nieuwe functies, maar meestal betreft dit een update om kleine foutjes of kleine gaatjes in de beveiliging te herstellen. Dit geldt ook voor alle thema’s en plugins die zelf ook hun eigen updates uitbrengen, soms zelfs een paar keer per maand.
Om de site zo veilig mogelijk te houden en om te zorgen dat de thema’s en plugins na elke WordPress update goed blijven werken, is goed onderhoud van de website dus erg belangrijk.
Optimaliseren van de database van de website
Door het maken van wijzigingen (revisies), updates of concepten in WordPress wordt de database groter. Regelmatig opschonen van de database van de website zorgt voor betere prestaties van de website.
Caching
Om de pagina's sneller in te laden wordt er vaak gebruik gemaakt van caching. In de meeste gevallen worden pagina's die eenmaal geladen zijn opgeslagen in de browsercache, zodat ze bij een volgende keer dat ze getoond worden niet meer helemaal opnieuw ingeladen hoeven worden, maar snel uit de cache gehaald worden. Sommige caching plugins bieden ook de mogelijkheid om vooraf op de server waar de website staat alvast alle pagina's in te laden.
Nadeel kan zijn dat in sommige gevallen na updates van plugins of thema de pagina's niet goed getoond meer worden. In de meeste gevallen is dit snel op te lossen door de cache dan te verwijderen / leeg te maken.
Een veilige site is belangrijk voor ranking in Google
Wanneer de onderdelen niet regelmatig geupdate worden, bestaat er de kans dat er belangrijke beveiligingsupdates gemist worden. Hierdoor wordt de kans om gehackt te worden groter en kan de site door Google worden beschouwd als een niet veilige site. Google geeft dan de melding dat de site niet vertrouwd is en past de ranking van de website aan of zet de site op de blacklist. Met als gevolg dat de website praktisch onvindbaar wordt, minder bezoekers krijgt en dat kan leiden tot minder omzet. Door goed onderhoud van je website kun je dit voorkomen.
WordPress onderhoud: controleer je website in Google Search Console
Alle websites die ik heb gebouwd heb ik aangemeld bij Google Search Console. Dit is een uitgebreide tool om te kijken welke pagina's er geïndexeerd zijn, of er eventueel fouten in de website zitten en/of welke verbeteringen er eventueel gedaan kunnen worden. Zoals:
- Dekking: welke pagina's zijn geldig en welke pagina's zijn uitgesloten van de index?
- Welke pagina's zijn wel geïndexeerd maar staan niet in de sitemap?
- Zitten er fouten in de pagina's, tonen ze goed op mobiel, werken de broodkruimels goed, zijn er dode links (404 errors)? Moeten er 301 of 410 redirects aangemaakt worden?
Zelf het WordPress onderhoud doen?
Dat kan. Maar daar is wel de juiste kennis voor nodig. Het is belangrijk dat alle onderdelen met elkaar blijven werken, ook na elke update. Het kan zijn dat de thema’s of plugins niet meer goed met elkaar werken na een nieuwe update van WordPress. Daarom is het belangrijk om voor elke update een complete backup te maken van de WordPress website, inclusief de thema’s, plugins en database. Daarna kunnen de updates gedaan worden.
Een volgend belangrijk punt van het onderhoud is dat er moet worden gecontroleerd of de website nog goed werkt. Mocht dat niet het geval zijn, dan moet de backup teruggezet worden en moet er worden gekeken wat het probleem veroorzaakt. Dit kan een tijdrovende klus zijn, alle plugins moeten dan gedeactiveerd worden en daarna 1 voor 1 weer geactiveerd om te kijken welke plugin eventueel voor conflicten zorgt. Eenmaal gevonden zal de versie van die plugin teruggezet moeten worden, of in het ergste geval zal er een vervangende plugin gezocht moeten worden.
Het kan ook zijn dat de update van het WordPress thema conflicteert met WordPress. In dat geval zal de versie van het thema teruggezet moeten worden.
Zoals je ziet komt er best veel bij het onderhoud van je website kijken.
Het is verstandig om na de aankondiging van een nieuwe WordPress update eerst 2 weken te wachten voordat je alle updates doet. Mochten er kinderziektes in de nieuwe WordPress update zitten, dan lees je dat vaak wel op internet. Bovendien zijn in de tussentijd de thema’s en plugins ook weer verder ontwikkeld en komen ze zelf ook weer met een passende update.
Vind je WordPress onderhoud lastig? Of heb je er zelf geen tijd voor? Voor de klanten waar ik een website voor heb gebouwd bied ik maandelijks onderhoud aan hun website. Voor een vast bedrag per maand zorg ik ervoor dat alles keurig gedaan wordt. Bovendien krijg je dan elke maand van mij een onderhoudsrapport zodat je precies weet hoe jouw WordPress website ervoor staat.
Heb je een nieuwe website nodig en wil je weten waar je op moet letten bij het kiezen van een goede webbouwer? Lees dan mijn uitgebreide blog artikel "wat kost een website en wanneer is ie klaar".